Tuesday, April 24, 2007

CIOCOLINGI;))

Cui nu-i place ciocolata??? Cine nu a poftit macar o data in viata la ea?



Cik istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud. Cristofor Columb a fost primul care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Noua. In Europa nimeni nu stia la ce se folosesc, deci nu au avut prea mult noroc. In 1519 conchistadorul Hernando Cortez a descoperit ca Montezuma , conducătorul aztecilor, obişnuia să bea o băutură preparată din seminţe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obişnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.



Spaniolii au adăugat trestie de zahăr şi i-au îmbogăţit aroma cu ajutorul vaniliei şi scorţişoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

Locuitorii Spaniei au început, treptat, să aprecieze miraculosul preparat, servit cu precădere de aristrocaţie. Ei nu au dezvalui Europei secretul acestei băuturi timp de un secol. Călugării spanioli au fost cei care au făcut public modul de preparare a acestei băuturi ce a fost rapid apreciată la Curtea Regală din Franta si apoi Marea Britanie.

Un studiu recent dezvaluie insa ca exista ceva care sa concureze si chiar sa depaseasca placerea unui sarut: ciocolata. O echipa de cercetatori britanici a masurat activitatea cardiaca si cerebrala in timp ce mai multe cupluri de indragostiti degustau bucatele de ciocolata neagra, moment dupa care erau rugati sa-si sarute partenerii. Rezultatul? Nici macar cele mai pasionale saruturi nu au putut sa se ridice la inaltimea placerii produse de ciocolata neagra! Motivul consta in faptul ca, in momentul in care ciocolata se topeste in gura, toate regiunile creierului primesc un impuls mai intens, care dureaza mai mult decat excitarea mentala provocata de un sarut.

No comments: